Baby slaapt niet overdag - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Baby slaapt niet overdag

Baby slaapt niet overdag

Bij sommige gezinnen gebeurt het helaas, de baby slaapt niet overdag. De meeste mensen verwachten dat baby’s 24/7 slapen, en dat het zeker geen moeite kost om een baby te laten slapen. Zo’n moeder was ik ook.. Dat had ik even flink fout! Onze oudste zoon sliep namelijk helemaal niet overdag, en ik begreep niet waarom. In deze blog leg ik uit wat de meest voorkomende redenen zijn waarom baby’s overdag niet slapen, en wat je er aan kan doen. Lees je mee?

Baby slaapt niet overdag, is het oververmoeidheid?

Oververmoeidheid is een grote trigger van een baby die niet slaapt overdag. Als je baby oververmoeid is, dan komt hij/zij lastiger in slaap, is de slaap onrustiger en is er een grote kans dat je baby een kort ‘hazenslaapje’ doet. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht gedurende de dag van oververmoeidheid, die lastig te doorbreken is. Een onrustig dutjesritme heeft meestal ook impact op de nacht, omgekeerd geldt hetzelfde. Het voorkomen van oververmoeidheid is daarom ontzettend belangrijk als je wilt dat je baby meer en beter gaat slapen overdag.

De juiste wakkertijden

Misschien heb je er weleens van gehoord, misschien ook niet. Wakkertijden! Dit is de maximale tijd dat jouw baby wakker kan zijn, gebaseerd op leeftijd. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wakkertijden en het is een fijn houvast om je dag in te delen. De wakkertijd van een baby wordt steeds groter in de loop der jaren. Van 40-60 minuten maximale wakkertijd bij de geboorte, tot een hele dag zonder dutje kunnen op de leeftijd van drie jaar. In het eerste jaar maakt je baby de meeste sprongen. Een kindje van een jaar kan namelijk al zeker vier uur wakker zijn, meestal is dat tussen het tweede dutje en bedtijd in.

Let er op dat je bij het aanhouden van de wakkertijd rekening houdt met de gecorrigeerde leeftijd. Dat wil zeggen dat je rekent met de uitgerekende datum, niet met de datum waarop je baby daadwerkelijk geboren is. Is je baby bijvoorbeeld 10 weken oud, maar drie weken te vroeg geboren? Dan houd je een gecorrigeerde leeftijd van zeven weken aan. Tot de leeftijd van één jaar houd je sowieso rekening met de gecorrigeerde leeftijd, daarna wordt het op het gebied van slaap steeds iets minder belangrijk. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder snel je kindje oververmoeid raakt.

Wil je weten wat de juiste wakkertijd voor jouw baby is? Download dan hier het gratis e-book met daarin een handig overzicht.

Slaapsignalen

Naast het volgen van de wakkertijden, is ook het herkennen van de slaapsignalen van je baby heel belangrijk. Er zijn een aantal signalen die je meestal wel herkent als het gaat om moeheid. Denk dan aan gapen, in de ogen wrijven en jengelen. Dit zijn meestal de signalen die aangeven dat je baby écht moe is. De kans is groot dat het vervolg hierop is dat je baby gaat huilen en dan is slaap vallen meestal al lastig. Baby’s vallen namelijk het makkelijkste in slaap als ze moe, maar toch nog vrolijk, in bed worden gelegd. Dan is de kans het allergrootste dat hij of zij rustig in slaap valt.

Er zijn andere slaapsignalen die je bij je baby kan gaan herkennen, die aangeven dat je baby al een beetje moe wordt. Denk aan staren, wegkijken, niet meer lachen en aan de oren zitten. Maar ook het krijgen van rode ogen, oren of wenkbrauwen is een slaapsignaal. Het kan helpen om 15 minuten voor het einde van de wakkertijd je baby eens goed te observeren. Wat zie je aan je baby? Zowel fysiek (denk aan rode plekken, passieve houding, gapen) als gedrag (denk aan wegkijken, staren, niet meer lachen). Als je deze signalen herkent bij je baby, dan weet je steeds beter wat het beste moment is om je baby op bed te leggen.

Een fijn bedtijdritueel

Een bedtijdritueel is een vaste volgorde van handelingen die je doet voordat je baby gaat slapen. Denk dan aan het dichtdoen van de gordijnen, verschonen, babymassage of een boekje lezen. Het kan van alles zijn, zo lang het maar rustig en ontspannen is. Baby’s kunnen vanaf jonge leeftijd al patronen en rituelen herkennen en vanaf de leeftijd van zes à acht weken zal een bedtijdritueel bijdragen aan het aanmaken van de juiste hormonen om goed in slaap te kunnen vallen en te kunnen doorslapen.

Doe deze handelingen bij voorkeur in dezelfde volgorde, iedere dag hetzelfde. Bij dutjes kan je denken aan aan ritueel van 5-10 minuten, bij bedtijd mag het iets langer zijn. Denk aan een ritueel van 15-20 minuten. Net wat voor jullie werkt! Je zal merken dat je baby het moment van bedtijd steeds sneller gaat herkennen, dat is hartstikke fijn.

Op zoek naar meer slaaptips?

Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.

Ik ben Tanja, moeder van Job (5) en Fleur (2). Als gecertificeerd kinderslaapcoach heb ik al meer dan 1575+ gezinnen mogen helpen aan meer slaap met mijn drie-stappen-methode. Bij 96% van de gezinnen is er binnen twee weken een grote verbetering in het slaappatroon te zien, ouders beoordelen mij met een 9.8 op Google Review. Ik help je graag aan meer slaap in jouw gezin!