Huilen bij dutjes en bedtijd - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Huilen bij dutjes en bedtijd

Huilen bij dutjes en bedtijd

Het onderwerp huilen is bij ouders altijd een factor waar veel onzekerheid over is. Er bestaat volgens mij geen méér omstreden onderwerp als het om opvoeding gaat. Als je hier met vrienden of familie over praat kan er regelmatig discussie ontstaan, of krijg je adviezen waar je niets voor voelt. In deze blog neem ik je mee in het onderwerp huilen bij dutjes en bedtijd.

In het begin lieten wij Job nooit huilen, ik vond 10 seconden eigenlijk al te lang. Nu weet ik dat hij het soms nodig heeft om even te ‘ontprikkelen’. Juist als hij heel moe is en we een drukke dag hebben gehad kan hij enorm huilen als hij in bed wordt gelegd. Meestal laat ik hem even gaan, is het binnen 5 minuten over en slaapt hij de rest van de nacht heerlijk. Als hij langer huilt dan halen we hem even uit bed om tot rust te komen en leggen we hem binnen 10 minuten weer terug. ⁣Het huilen is meestal een signaal dat hij te moe is of dat er teveel prikkels waren voor bedtijd.

Waarom huilen baby’s

Huilen is voor een baby’s een manier van communicatie. Ze laten merken dat ze iets nodig hebben of dat ze zich niet goed voelen. Je kindje kan bijvoorbeeld honger hebben, moe zijn, het te warm of koud hebben of misschien wel een vieze luier hebben. In de eerste weken en maanden met je kindje leer je de verschillende huiltjes steeds beter herkennen. Dat is fijn, want daardoor kan je inspelen op de behoeftes die je kindje heeft.

Huilen en stress

Het is fijn om je kindje aan te leren zelfstandig te slapen, uiteindelijk resulteert dat in beter in- en doorslapen. Hoe meer je hier in de eerste maanden mee oefent, hoe makkelijker het op de lange termijn gaat. Als slaapcoach gebruik ik diverse slaapmethodes. Manieren waarop je je kindje kan troosten en kan leren om zelfstandig, in een eigen bedje, in slaap te vallen. ⁣Met een slaapmethode ga je als ouder aan de slag om gedrag te veranderen. En verandering van gedrag zorgt helaas soms voor stress en tranen, ook bij kinderen want zij vinden het spannend.

Als je gestrest bent maak je het hormoon cortisol aan. Echter komt stress en de stijging van cortisol bij een kind door meerdere factoren, bijvoorbeeld ook door oververmoeidheid of slecht eten. Het verbeteren van slaap kan juist die andere factoren wellicht uitschakelen of verminderen. Kinderen die goed slapen, hebben automatisch een lager cortisol niveau. Je gaat dus uiteindelijk naar een betere situatie dan voor de slaapmethode. Dat betekent niet dat je je kindje maar laat huilen en zich zo in slaap huilen, de zogenoemde cry it out methode. Er zijn inmiddels genoeg andere, liefdevollere, methodes die je kindje leren om zelfstandig te gaan slapen. Huilen is de manier van communiceren van een baby, maar het is niet altijd uit wanhoop en het gaat niet altijd gepaard met een stijging in cortisol. Sommige studies suggereren zelfs dat huilen spanning kan loslaten en de stijging van cortisol kan verminderen. Natuurlijk zijn er ook studies die het tegendeel bewijzen.

Een baby liefdevol laten oefenen met het omgaan met stress tijdens het leren van een nieuwe vaardigheid kan gezond zijn. Zeker als je een fijne slaapomgeving hebt, een goed ritme aanhoudt en overdag een liefdevolle en responsieve ouder bent. Jouw kindje weet dat je er voor hem bent en krijgt veel liefde.

Huilt jouw kindje altijd bij bedtijd? 

Het kan vervelend zijn om je kindje altijd te zien huilen bij bedtijd. Helaas is dit, zeker de eerste maanden, heel normaal. Kindjes worden niet met de vaardigheid geboren om zelf in slaap te vallen of een ritme te volgen. Daarin is sturing en begeleiding van ouders nodig. Check de onderstaande dingen om te bekijken waar de oorzaak van het huilen ligt:

  • Valt je kindje zelfstandig in slaap of is er altijd hulp nodig?⁣ Oefen met het zelfstandig in slaap vallen als dit nog niet lukt door je kindje slaperig, maar nog wel wakker weg te leggen. 
  • Is je kindje te moe, of misschien niet moe genoeg?⁣ Als je kindje niet op het juiste moment in bed ligt is de kans groter dat je kindje gaat huilen. 
  • Is de slaapkamer en het naar bed gaan voor jouw kindje een positieve gebeurtenis? Kan je hierin nog iets veranderen? Bijvoorbeeld door wat vaker te spelen en knuffelen in de slaapkamer. Maak er een fijne plek van.⁣
  • Ben je zelf ontspannen en relaxed als je je kindje naar bed brengt, kan je geduldig zijn?⁣ Als je dit lastig vindt helpt het om daar met je partner of anderen over te praten en bewust meer rust te creëren. Neem bijvoorbeeld wat langer de tijd of maak een afspraak met een slaapcoach als je geholpen bent met advies en begeleiding.

Wordt jouw kindje altijd huilend wakker?

⁣Het is iets wat ik regelmatig hoor van ouders; kindjes die altijd huilend wakker worden. Helaas is dit voor sommige kindjes normaal, zeker als ze nog klein zijn. Als ze wakker worden en aanwezigheid van mama missen dan is bij jonge kindjes nog de enige vorm van communicatie.⁣ Toch is soms ook een teken van (over-)vermoeidheid. Het dutje is niet lang genoeg, of er is iets anders in het ritme wat er voor zorgt dat je kindje ondanks een dutje of nacht niet uitgerust is. Dit kan bijvoorbeeld komen door teveel prikkels, een onrustige nacht, een te late bedtijd of een te snelle overgang naar minder dutjes.⁣
Je kan op de volgende dingen letten als je kindje regelmatig huilt bij het wakker worden:
  • Zorg er voor dat het bed waar je kindje in slaapt een fijne en vertrouwde plek is. Is er veel onrust geweest? Speel dan regelmatig in de slaapkamer/in bed en zorg voor een ontspannen sfeer.⁣
  • Probeer je kindje ontspannen en rustig in slaap te krijgen, zonder tranen.
  • Check of je kindje oververmoeid kan zijn door het aantal uren slaap en de dutjes in de gaten te houden. Huilend wakker worden is een teken van oververmoeidheid. ⁣In mijn gratis e-book deel ik onder andere het aantal uren slaap dat een kind gemiddeld nodig heeft in de eerste jaren.
  • Zorg er voor dat de eerste 15 minuten na het wakker worden ontspannen en relaxed zijn. Geef je kindje wat te drinken, knuffel lekker, lees een boekje en doe ontspannen activiteiten. Geef je kindje de tijd om bij te komen.⁣

Slaapcoaching en huilen

Het is super persoonlijk wat je als ouder ‘normaal’ vindt aan huilen in bed. De ene ouder laat zijn of haar kindje nooit huilen en de ander laat dit makkelijk even gebeuren. Voor mij dé reden om met meerdere slaapmethodes te werken, methodes waar je heel dichtbij bent óf juist wat meer afstand neemt. Het is absoluut niet waar dat je je kindje (lang) moet laten huilen als je start met slaapcoaching. Ik werk dan ook nooit met de ‘cry it out’ methode. Tijdens het consult bespreken we altijd één of meerdere opties en beslissen we samen welke methode het meeste pas bij jouw gezin, opvoedstijl en kindje.

Op zoek naar meer slaaptips?

Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.

Ik ben Tanja, moeder van Job (5) en Fleur (2). Als gecertificeerd kinderslaapcoach heb ik al meer dan 1575+ gezinnen mogen helpen aan meer slaap met mijn drie-stappen-methode. Bij 96% van de gezinnen is er binnen twee weken een grote verbetering in het slaappatroon te zien, ouders beoordelen mij met een 9.8 op Google Review. Ik help je graag aan meer slaap in jouw gezin!