Is je baby oververmoeid of niet moe genoeg?
Of je baby oververmoeid of niet moe genoeg is zal je je wellicht weleens afvragen. De signalen van oververmoeidheid, of niet moe genoeg zijn, lijken namelijk erg op elkaar. In deze blog leg ik je uit hoe je kan herkennen of je baby oververmoeid is, of niet moe genoeg is.
Onrust, is je baby oververmoeid of niet moe genoeg?
Je baby kan op meerdere manieren onrust laten zien. De bekendste is daarbij natuurlijk huilen. Maar ook overstrekken, grimassen, ‘persen’ (alsof er ontlasting moet komen) en zwaaien met de armen zijn vormen van onrust. Iedere baby is anders. En welke signalen je baby op zo’n moment laat zien is dus heel persoonlijk. Hoe ouder je baby wordt, hoe makkelijker je de signalen bij je baby gaat herkennen.
Wakkertijden
De wakkertijd is een maximale tijd dat je baby wakker kan zijn tussen slaapjes door. Bij een pasgeboren baby ligt dat bijvoorbeeld op ongeveer 45 minuten. Maar in het eerste jaar wordt dat uitgebreid tot ongeveer vier uur. Een heel verschil dus! Het is de reden waarom vaak wordt gezegd ‘Als je eindelijk doorhebt hoe het ritme is, dan verandert het weer’. Dat klopt helemaal, want in het eerste jaar verandert je baby bijna iedere week. Er wordt minder geslapen, of minder vaak. En je baby kan steeds langer wakker zijn. Het is belangrijk om daarin te blijven meebewegen om oververmoeidheid te voorkomen, maar de slaapdruk bij bedtijd ook hoog genoeg te houden.
Meestal zijn ouders over de hele dag ontzettend gefocust op de maximale wakkertijd, maar wordt het voor bedtijd regelmatig vergeten. De wakkertijd is dan te lang, terwijl baby’s aan het einde van de dag juist erg moe zijn. Je baby vroeg op bed leggen (soms wel tussen 18:00-18:30) kan enorm helpen bij rustiger in slaap vallen en doorslapen.
Welke signalen zijn gelijk bij oververmoeid of niet moe genoeg
Er zijn een aantal signalen die zowel kunnen voorkomen bij oververmoeidheid, als bij baby’s niet moe genoeg zijn. Daardoor is het vaak lastig te herkennen wat je baby op dat moment nodig heeft.
- Huilen bij bedtijd
- Weerstand en verzet bij bedtijd
- Korte dutjes
- Veel wakker worden
- Vroeg wakker worden
De signalen van oververmoeidheid
Als de wakkertijd (bijna) voorbij is en je baby slaapsignalen heeft laten zien, dan is het belangrijk om je baby op bed te leggen. Als je over de wakkertijd heen gaat en je baby daardoor extra vermoeid raakt, is de kans op oververmoeidheid groter. Oververmoeidheid draagt bij aan onrustiger in slaap vallen, en onrustiger slapen. Vaak worden oververmoeide baby’s vaker wakker gedurende het dutje of de nacht. Dat is dan ook het eerste duidelijke signaal van oververmoeidheid. Heb je je baby in slaap gekregen bij een dutje of bedtijd, maar wordt hij of zij na 30-45 minuten huilend wakker? Dan is de kans op oververmoeidheid groot. Een kortere wakkertijd is daarbij heel belangrijk.
De signalen van niet moe genoeg zijn
Heb je jouw baby op bed gelegd voordat de wakkertijd voorbij is, maar lijkt je kindje niet moe? Dat kan! De wakkertijd kan iedere moment op de dag weer wat anders zijn. Vaak zie je dat ’s ochtends een kortere wakkertijd nodig is, en ’s middags een langere wakkertijd goed haalbaar is. Doet je baby een kort dutje en wordt hij/zij vrolijk wakker? Dan kan het zijn dat een langere wakkertijd nodig is. Ook als je baby meestal goed zelfstandig in slaap valt, maar op andere momenten erg onrustig wordt van het bedje, kan het goed zijn dat je baby op dat moment nog niet moe genoeg is.
Wat kan je doen als je baby oververmoeid of niet moe genoeg is
Als je baby oververmoeid is, dan is de kans groot dat hij of zij veel hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Wieg, knuffel of blijf erbij zodat je baby rust kan vinden. Voor temperamentvolle baby’s is het soms beter als je even de kamer uit gaat, doe dat als je het idee hebt dat dit beter werkt op dat moment. Leer van dit moment, en kies de volgende keer voor een kortere wakkertijd. Het toepassen van een slaapmethode, of het leren zelfstandig in slaap vallen, heeft meestal weinig zin op dit moment.
Als je baby niet moe genoeg lijkt, dan kan het helpen om je baby even uit bed te halen en bij je te nemen. Laat je baby rustig worden en breng hem/haar even later weer naar bed als er slaapsignalen te zien zijn.
Vermoeidheid herkennen, start vandaag!
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.