Maak een slaapplan
Gebroken nachten, onrustige dutjes en een oververmoeide baby. Waar gaat het verkeerd en wat kan je doen? Slaap is enorm belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van je kindje, maar ook voor die van jezelf. Als je de slaap van je kindje wilt verbeteren is het belangrijk om een slaapplan te maken dat voor jou en je kindje werkt. Hoe zo’n slaapplan bij mij tot stand komt leg ik je in deze blog uit, zodat je hier zelf mee aan de slag kan.
Houd een logboek bij
Allereerst wil je een goed beeld hebben van je huidige situatie voordat je het slaapplan gaat maken. Een logboek bijhouden van minimaal drie dagen kan daarbij helpen en dat is dan ook altijd stap één bij mijn coaching trajecten. Bij de gratis downloads op mijn website vind je een logboek hand-out. Je krijgt hierbij alle tips om een goede analyse te maken van je huidige situatie. Waarschijnlijk weet je hierdoor al heel veel en heb je een goede basis voor je slaapplan.
Check de slaapomgeving
De slaapomgeving is de basis. Dit zijn eigenlijk alle externe factoren die ervoor zorgen dat je kindje makkelijk in slaap valt en lang kan slapen. Denk dan aan een veilig en fijn eigen bed, een rustige en donkere omgeving en de juiste slaaptools zoals bijvoorbeeld witte ruis of het wel of niet inzetten van een speen. Kou is bijvoorbeeld een grote trigger om ’s nachts wakker te worden, net zoals een te lichte kamer in de avond of vroege ochtend. Zorg er dan ook voor dat de slaapomgeving zo is ingericht dat je kindje fijn kan slapen.
Voeding
Wil je de slaap van je kindje verbeteren, maar heb je nog geen fijne balans gevonden als het gaat om voeding? Dan is de kans groot dat lekker slapen ook niet lukt. Te veel voeding, te weinig voeding, verkeerde voeding of voeding op de verkeerde momenten kan er allemaal voor zorgen dat je kindje niet lekker in slaap kan komen of kan blijven. Het is fijn als medische problemen zoals reflux, allergieën en krampjes uitgesloten of behandeld zijn. Bedenk dan ook goed of hierin nog aanpassingen gedaan moeten worden voordat je start met het aanpassen van slaap.
Ritme als #1 onderdeel in het slaapplan
Ritme is wat mij betreft heel belangrijk, met name vanaf de leeftijd van vier maanden. Voor die tijd is een vast ritme vinden lastig, maar kan je wel letten op de juiste wakkertijden en slaapsignalen. De dutjes overdag hebben veel effect op hoe de nachten gaan, hoe de nachten gaan bepaalt voor een groot deel hoe je kindje dutjes zal doen. Het is een continu patroon waarin je graag een fijne verdeling van slaap wilt hebben waardoor je kindje vrolijk en energiek is.
Er verandert regelmatig iets in de eerste levensjaren van je kindje, het is daarom fijn als je het ritme van je kindje kan sturen naar wat bij zijn of haar leeftijd past. Denk dan aan de juiste wakkertijden, een goed aantal dutjes en het juiste uren slaap per dag. Een fijn ritme zorgt voor makkelijk in slaap vallen. Daarnaast is de kans dan ook groter op lange en rustige dutjes die bijdragen aan de gezondheid van je kindje. In mijn gratis e-book vind je een overzicht van wakkertijden, aantal dutjes en totale slaapuren per leeftijd.
Slaapmethode
De laatste stap in het slaapplan is meestal het zelfstandig in slaap vallen, of je kindje troosten op momenten dat slapen lastig is. Hiervoor gebruik je een slaapmethode. Wees je er van bewust dat een slaapmethode vooral goed werkt als al het andere klopt. De slaapomgeving moet fijn zijn, voeding moet goed gaan en het ritme moet passend zijn bij de leeftijd van je kindje. Zit in deze factoren iets wat niet goed gaat? Dan is de kans groot dat een slaapmethode geen zin heeft.
Toepassen van het slaapplan
Wanneer start je? Wie doet wat? Op welke momenten ga je oefenen? Hoe lang ga je oefenen? Allemaal vragen die je jezelf mag stellen als je wilt dat jouw slaapplan gaat slagen. Bedenk dus wat je gaat verbeteren en wanneer, niet alles hoeft in één keer. Laat je omgeving weten dat jullie strugglen met de slaap van je kindje. Zoek een fijne oppas zodat je er af en toe even uit kan, creëer voldoende me-time en vraag hulp bij een consultatiebureau, huisarts of slaapcoach als je het zelf niet redt.
Over de Sleep Academy
Een slaapplan maken is soms heel simpel, maar kan ook ontzettend lastig zijn als je het alleen doet. In de Sleep Academy leer ik je dit stap voor stap. In de Sleep Academy vind je een super handig basiscursus waarin ik de drie stappen naar meer slaap uitleg:
- De slaapbasis (slaapkamer, kleding, rituelen, voeding)
- Ritme (wakkertijden, aantal dutjes, voorbeeldritmes, slaapuren)
- Slaapvaardigheden (zelfstandig in slaap vallen, doorslapen, uitslapen, dutjes koppelen)
Je vindt er video’s, slaapgidsen, checklist en masterclasses over deze onderwerpen. De Sleep Academy wordt continu bijgewerkt en aangevuld. Met al deze informatie maak jij jouw eigen slaapplan dat werkt.
Op zoek naar meer slaaptips?
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.