Nachtangsten of nachtmerries? - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Nachtangsten of nachtmerries?

Nachtangsten of nachtmerries

Wat is het verschil tussen nachtangsten en nachtmerries, en wat kun je er aan doen? Het is ontzettend vervelend om jouw kindje erg overstuur te zien ’s nachts. Als ouder wil je niets liever dan jouw kindje bij je nemen en troosten. Toch is dat soms niet handig. Het is belangrijk om te herkennen of er sprake is van nachtangsten (ook wel night terrors genoemd) of van nachtmerries. In dit artikel leg ik je het verschil uit zodat je weet of je te maken hebt met nachtangsten of nachtmerries, en geef ik je adviezen voor als jouw kindje last heeft van nachtangsten of nachtmerries.

Wat zijn nachtangsten?

Nachtangst of ‘Night Terrors’ komen voor vanaf ongeveer 1 á 1.5 jaar oud. Het gebeurt meestal in de eerste helft van de nacht en steeds tijdens de diepe slaap. Je kindje wordt ’s nachts schreeuwend of gillend wakker en het lijkt of jouw kindje wakker is omdat het de ogen open heeft. Toch slaapt je kindje meestal nog en hoort het jou niet. Jouw kindje kan praten, maar is vaak lastig te verstaan. Het is moeilijk om jouw kindje weer wakker en alert te krijgen en als het wakker word valt het vaak eenvoudig weer in slaap. Het is nog niet helemaal bekend waardoor nachtangsten ontstaan, maar er wordt gedacht dat een deel van je hersenen slaapt en een ander deel niet. De oorzaak kan liggen bij spanning, slaapgebrek, koorts of medicijnen.

Wat kun je doen:

  • Maak jouw kindje niet wakker. Hoewel het er erg vervelend uit ziet weet jouw kindje er de volgende dag bij nachtangsten niets meer vanaf. Bespreek daarom de volgende ochtend ook niet wat er is gebeurd, tenzij jouw kindje er zelf over begint. Het gesprek kan er voor zorgen dat jouw kindje bang wordt om te gaan slapen.
  • Blijf zelf rustig, blijf dichtbij en zorg er voor dat jouw kindje zich niet kan bezeren.
  • Zorg voor vaste slaaptijden en een vast en rustig bedtijdritueel.
  • Komt de nachtangst meestal op hetzelfde tijdstip? Dan kun je proberen om jouw kindje 15 minuten voor de nachtangst even een beetje wakker te maken. Bijvoorbeeld door even over zijn/haar rug of over het gezicht te aaien. Het lichaam kan zich zo ‘resetten’ waardoor de nachtangst minder snel ontstaat.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries komen voor vanaf de leeftijd van 2.5 jaar, vanaf deze leeftijd start het verbeeldingsvermogen en fantasie. Nachtmerries komen meestal voor in de tweede helft van de nacht, als jouw kindje in de REM-slaap zit. Jouw kindje wordt meestal makkelijk en uit zichzelf wakker, maar valt lastig weer in slaap. Nachtmerries ontstaan vaak door spanning, drukte of moeheid in combinatie met het verbeeldingsvermogen wat nieuw is voor jouw kindje.

Wat kan je doen:

  • Praat op een positieve manier met je kindje over de nachtmerrie. Het liefst niet over de inhoud, maar wel over het wakker worden zelf. Als je kindje nog wel iets weet over de nachtmerrie kan je dit natuurlijk wel bespreken en uitleggen dat hij/zij niet bang hoeft te zijn hiervoor. Je kan ook een boek kopen dat over slapen/donker gaat om te visualiseren dat het niet eng is, bijvoorbeeld dit boek.
  • Zorg voor vaste slaaptijden en een vast en rustig bedtijdritueel. Let er op dat je geen spannende televisie kijkt en zorg er voor dat er geen schermtijd is het uur voordat jouw kindje naar bed gaat.
  • Stel jouw kindje ’s nachts gerust en doe dat het liefste in zijn/haar eigen bed zodat jouw kindje leert dat dit een veilige plek is.
  • Vanaf 3 jaar kan je eventueel een nachtlampje gebruiken, maar dan bij voorkeur met rood licht in plaats van wit/blauw licht. Klik hier voor een nachtlampje dat ik adviseer. Ook heb je tegenwoordig prachtige projectors voor kinderen die een magisch gevoel geven zoals deze. Kijk ook eens op mijn pagina met aanbevolen producten.

Conclusie: Nachtangsten of nachtmerries?

Is jouw kindje ouder dan 3 jaar, onrustig en aan het huilen, en lijkt het alsof hij/zij slaapt? Dan zijn het waarschijnlijk nachtangsten. Als jouw kindje wakker en verdrietig is, dan kan het een nachtmerrie zijn geweest. Is jouw kindje veel jonger dan 2.5 jaar, dan is de onrust misschien van schrik of ongemak. Bijvoorbeeld van een hard geluid, verlatingsangst of pijn. In alle gevallen is het belangrijk om op de 3 ‘R’s’ te letten: Rust, Ritme en Regelmaat. Geen schermtijd een uur voor het slapen gaan, een duidelijk dagritme en een rustig bedtijdritueel.

Op zoek naar meer slaaptips?

Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.

*In dit artikel staan affiliate links, echter adviseer ik alleen producten waar ik zelf heel enthousiast over ben.