Overgang van ledikant naar groot bed
Na een aantal maanden of jaren geslapen te hebben in een ledikant gaan kindjes over naar een peuterbed of groot bed. Deze overgang kan best even spannend zijn, je kindje heeft opeens een stuk meer bewegingsvrijheid en kan zelf uit bed komen. In deze blog leg ik je uit wanneer je de de overgang van ledikant naar groot bed het beste kan maken en hoe je dit doet.
Waarom ga je over naar een groot bed
De reden om je kindje in een groter bed te verhuizen is vaak simpel, ze groeien uit het ledikant. Het ledikant wordt te klein voor je peuter om goed te kunnen in- en doorslapen en je kindje krijgt behoefte aan meer ruimte in bed. Er komt een punt dat je kindje geen slaapzakken meer past en je kindje onder een dekbed gaat slapen, dat is dan makkelijker in een groot bed. Het kan ook zijn dat er broertjes of zusjes in het gezin komen, waardoor het ledikant nodig is voor de baby en de overgang gemaakt wordt.
Het maakt niet uit of je kiest voor een peuterbed of éénpersoonsbed, beide zijn goed. Het kan fijn zijn om in het begin nog de mogelijkheid te hebben om een hekje aan de zijkant van het bed te houden. Hierdoor zal je kindje minder snel uit bed vallen.
Wat is de beste leeftijd voor de overgang
Hoewel veel ouders het gevoel hebben dat hun kindje eerder aan een groot bed toe is, is de beste leeftijd om over te gaan rond drie jaar. Op deze leeftijd is je kindje in staat om de regels van een groot bed goed te begrijpen, zoals niet uit bed komen. Het kan voor jonge kindjes gevaarlijk zijn als zij zelf uit bed komen als ze daardoor een trap op- of af kunnen klimmen. Ook kunnen ze ergens anders opklimmen of vanaf vallen.
Vanaf de leeftijd van 2/2.5 jaar ontstaat bij kindjes het vermogen om te fantaseren. Je merkt dit vaak in de spelontwikkeling van je kindje, ze maken bijvoorbeeld bepaalde geluiden na of je hoort ze regelmatig kletsen over iets wat ze zien of meemaken. Dit is ook de fase waarin angsten rondom slaap wat meer kunnen ontstaan, bijvoorbeeld bang zijn in het donker of bang zijn voor monsters. Omdat dit een spannende fase is qua ontwikkeling en slaap is de overgang rond de leeftijd van drie jaar fijner.
Gevolgen van een te vroege overgang
Als je te vroeg over gaat naar een peuter- of groot bed is de kans groter dat je de spelregels en verwachtingen minder goed kan uitleggen aan je kindje, met als resultaat dat je kindje niet wilt slapen of vaak uit bed komt. Het kan dan goed zijn om weer even terug te gaan naar het ledikant en, in overleg met het consultatiebureau of slaapcoach, een slaapmethode te gebruiken om je kindje weer vertrouwd te laten raken met de slaapplek. Dit kan je zowel in het ledikant als in een groot bed oefenen.
Tips voor een fijne overgang van ledikant naar groot bed
Het overgaan van een ledikant naar een groot bed kan best even spannend zijn voor zowel je kindje als voor jou. Er is kans dat je kindje wat onrustiger gaat slapen of de overgang spannend vindt. Daarom geef ik je graag een aantal tips om de overgang makkelijker te maken:
- Betrek je kindje bij de overgang en het veranderen van de slaapkamer. Ruim het ledikant samen op en zet samen het nieuwe bed in elkaar. Ook is het leuk om je kindje een leuk dekbedovertrek te laten uitzoeken en op die manier stapsgewijs voor te bereiden op de nieuwe slaapsituatie.
- Bespreek op een positieve manier de nieuwe ‘spelregels’ voor een groot bed. Benoem dus dat je kindje in bed mag blijven liggen, rustig en met de oogjes dicht. Breng je kindje het liefst niet op ideeën door te zeggen dat hij/zij ‘niet uit bed mag komen’. De meeste kindjes zullen dit zien als een uitnodiging om het juist wel te doen. Benoem dus vooral wat je wél wilt, in plaats van wat je niet wilt zien.
- Houd je bedtijdritueel zoveel mogelijk hetzelfde, creëer voldoende rust en 1-1 aandacht voordat je kindje de eerste nacht in een groot bed mag slapen.
- Geef je kindje een gevoel van controle door keuzes te geven, bijvoorbeeld in het aantal kusjes voor het slapengaan of het boekje dat gelezen wordt. Dit geeft een gevoel van vertrouwen.
- Probeer de overgang naar een groot bed niet tegelijk met een andere grote ontwikkeling te maken. Een grote ontwikkeling kan bijvoorbeeld het veranderen van kamer zijn, maar ook het krijgen van een broertje of zusje. Probeer de overgang minimaal een maand voor, of anders een maand na deze gebeurtenis te maken.
Boeken die kunnen helpen
Het kan helpen om in de week voorafgaand aan de overgang boeken te lezen waarin een groot bed komt en dat duidelijk te benoemen. Het helpt om te visualiseren wat er gaat gebeuren en de spanning rondom het grote bed te verminderen. Ik geef je hierbij graag een aantal ideeën:
- Ik wil een ander bed – Het perfecte boek voor alle peuters en kleuters die niet willen slapen. Wat als je niet kunt slapen? Dan zoek je gewoon een ander bed! Dat is wat de jongen in dit woordeloze prentenboek doet.
- Anna gaat slapen – Een fijn boekje met een herkenbaar verhaal over het slapengaan en de kleine moeilijkheden die daar soms bij horen.
- Slaap lekker Rupsje Nooitgenoeg – Een mooi boek met een fijn en rustig verhaaltje voor het slapengaan waarin wordt benoemd welke dieren er allemaal gaan slapen, je kijkt hiervoor onder de flapjes.
- Woezel & Pip Slaap Lekker – Een fijn verhaal wat al op jonge leeftijd goed te begrijpen is. Als het verhaaltje uit is, blaast het kind zelf de lampjes uit. Slaap lekker!
Onrust door overgang van ledikant naar groot bed
Ervaar je onrust sinds je kindje over is naar een groot bed? Wil je kindje niet slapen ’s avonds of klimt je kindje regelmatig uit bed? Dit zijn situaties die helaas meestal niet vanzelf over gaan. Het toepassen van een slaapmethode kan hierbij goed helpen, meestal in combinatie met het uitleggen van de verwachtingen en regels. Ik help je hier graag bij in de Sleep Academy en heb op deze manier al vele peuters weer aan rustige nachtje in hun eigen bedje mogen helpen.
Op zoek naar meer slaaptips?
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.