Slaaptips voor warm weer - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Slaaptips voor warm weer

Slaaptips voor warm weer

Er zitten in iedere zomer altijd wat (extreem) warme dagen. In Nederland smelt je dan meteen weg, en slapen is helaas dan soms lastig. Ik geef je graag wat slaaptips voor warm weer.

Temperatuur

Een slaapkamertemperatuur van 18-21 graden is het meest ideaal, dat is helaas niet altijd haalbaar met warme dagen. Bekijk hoe warm de kamer van je kindje is. Note: de babyfoon geeft meestal geen realistisch beeld, gebruik liever een (bad-)thermometer om de juiste temperatuur te bepalen.

Het is dan belangrijk om op warme dagen de temperatuur van je kindje te controleren. Heeft je kindje een warme en zweterige nek? Dan heeft je kindje het te warm en is het handig om een laagje uit te trekken. Het is belangrijk om regelmatig even te voelen. Laat je baby bij warmte niet te lang huilen, dit verhoogt de lichaamstemperatuur.

Realiseer je dat een pasgeboren baby uit een omgeving van 37 graden komt. Zij hebben het dus niet snel (te) warm, maar vinden een warme temperatuur heerlijk! Deze slaaptips voor warm weer hebben zij dus helemaal niet nodig.

Kleding

Als het gaat om kleding kan je het beste de richtlijnen vanuit de TOG-waardes aanhouden. Je vindt hier een gratis download. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je kindje alleen in een luier en dunne slaapzak te laten slapen, of juist in een luier en romper. Kies voor luchtige materialen van 100% katoen en 0.5 TOG. Deze slaapzak van Lodger is heel fijn en van ademend materiaal.

Oudere kindjes die onder een deken slapen kiezen het beste voor enkel een onderbroek, eventueel een dun T-shirt of een zomerpyjama (shortama). Kies het liefst voor luchtige en ademende materialen, zoals katoen. Let er ook op dat je kindje overdag waarschijnlijk andere slaapkleding nodig heeft dan ’s nachts.

Slaapplek

Slaapt jouw kindje op een plek waar het écht heel warm is? Dan kan het fijn zijn om je kindje tijdelijk op een andere plek te laten slapen. Je kan er ook voor kiezen om je kindje op een koele(re) plek in slaap te laten vallen, en ’s avonds in zijn/haar eigen bed over te leggen.

Het bed opmaken

Gebruik liefst zo luchtig mogelijke materialen, liefst van katoen of katoensatijn. Deze materialen zorgen voor temperatuurregulatie en het kan zweet goed opvangen. Voorkom zoveel mogelijk dat je kindje op een (plastic) matrasbeschermer ligt, of leg er voldoende laagjes tussen. Dit materiaal is erg zweterig en plakkerig, dat is niet fijn tijdens warme dagen.

Als je kindje al onder een dekbed slaapt, kan je ervoor kiezen om alleen de hoes te geven en niet het dekbed. Houd er rekening mee dat de meeste peuters zullen protesteren als ze dit niet gewend zijn. Geef ze gerust het (zomer-)dekbed, waarschijnlijk valt dit van ze af ’s nachts en slapen ze alsnog zonder.

Drinken

Het is belangrijk dat baby’s voldoende drinken bij extreme warmte. Als je kindje borstvoeding krijgt kan je hem/haar extra aanleggen. Jouw borstvoeding wordt aangepast naar de behoefte en temperatuur, mooi hè? Als je baby flesvoeding krijgt kan je 10-20 milliliter water extra in de fles doen of tussendoor een paar lepeltjes water geven. Je kan hiervoor in Nederland gewoon kraanwater gebruiken. Vanaf de leeftijd van zes maanden kan je extra water in een tuitbeker of fles geven aan je kindje.

Het is heel normaal dat jouw kindje ’s nachts om water of extra borst-/flesvoeding vraagt, geef dit ook vooral. Als je kindje zelfstandig kan drinken is het handig om een (dichte) beker met water bij het bed te zetten. Zo kunnen ze dit zelf pakken en is het niet nodig om papa of mama wakker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een rietjesbeker of de oefenbekers van Munchkin.

Het raam open of dicht?

Houd alles overdag zoveel mogelijk dicht. Doe ramen en deuren dicht, rolluiken naar beneden en gordijnen dicht. Je blokkeert hiermee zoveel mogelijk warmte. Meestal ontstaat er ’s avonds enorme twijfel of de ramen wel of niet open moeten. Het antwoord is simpel: is het buiten al kouder dan binnen? Dan open. Is het buiten nog warmer dan binnen? Houd het raam dan dicht. Je kan er ook voor kiezen om het raam pas open te zetten als je zelf naar bed gaat.

Ventilatoren en airco’s

Het kan fijn zijn om een ventilator aan te zetten, al heeft het voor kinderen weinig effect omdat je het beter niet direct op ze kan richten. Je kan wel een grote schaal met ijsblokjes of een bevroren fles met water voor de ventilator zetten. De ventilator wordt daarmee een soort airco en blaast koude lucht. Is het buiten al kouder dan binnen? Zet de ventilator dan met de achterkant naar het raam, zodat hij de koude lucht naar binnen blaast.

Als je een airco hebt (of schaf er nog snel eentje aan!) kan het fijn zijn om de slaapkamer van je kindje voor het slapen te koelen. Doe dit vooral voor het slapengaan en zet hem uit zodra je kindje gaat slapen. Slapen met een airco aan wordt afgeraden, het is niet goed voor de luchtwegen en kindjes worden er snel verkouden van.

Afkoelen

Dan de laatste slaaptip vanuit de slaaptips voor warm weer: afkoelen! Zorg overdag voor voldoende afkoelmogelijkheden. Bij jonge baby’s is een lauw washandje bijvoorbeeld heel fijn. Lekker op de voetjes, buik, of even in de nek. Heb je een KipKep Woller? Het kussentje kan je ook in de koelkast leggen en koud gebruiken.

Bij oudere kindjes kan er lekker met water worden gespeeld. Een lauwwarm badje of douche voor het slapengaan kan enorm helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren, en zo makkelijker in slaap te vallen. Dit kan je prima elke dag doen op warme dagen, maar het is niet nodig om iedere dag met zeep te wassen.

Op zoek naar meer slaaptips?

Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.

Ik ben Tanja, moeder van Job (5) en Fleur (2). Als gecertificeerd kinderslaapcoach heb ik al meer dan 1575+ gezinnen mogen helpen aan meer slaap met mijn drie-stappen-methode. Bij 96% van de gezinnen is er binnen twee weken een grote verbetering in het slaappatroon te zien, ouders beoordelen mij met een 9.8 op Google Review. Ik help je graag aan meer slaap in jouw gezin!