Starten met vaste voeding - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Starten met vaste voeding

Starten met vaste voeding

Rond de leeftijd van 4 tot 6 maanden starten de meeste ouders met het geven van de eerste hapjes aan hun kindje. Het kan best lastig zijn om te bepalen wanneer je het beste kan starten en hoe je dit op een goede manier doet. Vaak hopen ouders dat kindjes door het starten met vaste voeding wat voller komen te zitten en dus beter gaan slapen. In dit artikel vertel ik jou of dat zo is en leg ik je uit hoe jouw kindje het beste met vaste voeding kan starten.

Wanneer starten met vaste voeding

Als je kindje tussen de vier en zes maanden oud is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Melk blijft het belangrijkste voedingsmiddel voor je kindje tot aan de leeftijd van één jaar. Sterker nog, er wordt onder andere door borstvoedingsorganisatie La Leche League geadviseerd om bij borstvoeding met oefenhapjes te wachten totdat je kindje zes maanden oud is. Na die eerste zes maanden zijn de darmen voldoende gerijpt om de eerste hapjes te kunnen verteren. Eerder beginnen met vast voedsel kan het risico op het ontwikkelen van een voedselovergevoeligheid vergroten en een negatief effect hebben op de melkproductie.

Beslis vooral zelf of je kindje toe is aan het starten met vaste voeding. Een duidelijk signaal kan zijn dat je kindje smakkende geluidjes maakt, of veel interesse toont voor het eten op jouw bord. Het is belangrijk dat je kindje goed rechtop kan zitten en kan slikken. Job kreeg vanaf de leeftijd van drie maanden flesvoeding en hij was er op de leeftijd van vier maanden écht aan toe. Hij was dan ook een hele hongerige baby. Bij Fleur denk ik dat het zomaar wat langer kan duren voordat we met de eerste oefenhapjes starten, zeker als ik voorlopig borstvoeding blijf geven.

Welke vaste voeding als eerste

Welke voeding je als eerste geeft dat beslis je natuurlijk helemaal zelf. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap. Het advies is om niet direct te zoet te beginnen en je kindje eerst te laten wennen aan groente. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Kijk voor gerichte informatie over welke voeding je wel en niet geeft op de website van het voedingscentrum. De informatie wijzigt regelmatig en deze website is het meest actueel. Om allergieën zo veel mogelijk te voorkomen wordt aangeraden om bij het starten met oefenhapjes al pinda(kaas) en ei te geven.

Gepureerd of Rapley

Tegenwoordig wordt regelmatig gekozen voor de Rapley of Kleintjes methode. Hierbij geef je je kindje geen gepureerde hapjes, maar hele stukken groente of fruit. Het idee hierachter is onder andere dat kindjes structuren beter herkennen, meer op hun eigen tempo wennen aan vaste voeding en alle zintuigen gebruiken bij het eten. Het kan een hele handige methode zijn om je kindje spelenderwijs te laten wennen aan vaste voeding. Start er dus start vooral mee als je hier interesse in hebt.

Wel wil ik je bewust maken van de keerzijde, het kan namelijk zijn dat je kindje onvoldoende vaste voeding binnenkrijgt om goed te kunnen (door-)slapen. Vanaf de leeftijd van zes maanden wordt vaste voeding enorm belangrijk om ook ’s nachts te kunnen slapen. Let er dus op dat je kindje voldoende vaste voeding binnen krijgt om goed te kunnen groeien én slapen. Tot aan de leeftijd van zes maanden is gemiddeld 100-120 gram aankomen per week goed, vanaf de leeftijd van zes maanden tot een jaar is dit gemiddeld 60-100 gram per week. Je mag er vanuit gaan dat je kindje van één jaar op ongeveer drie keer zijn of haar geboortegewicht zit. 

Vaste voeding vs. slaap

Veel ouders denken dat hun kindje beter gaat slapen zodra er wordt gestart met vaste voeding, maar niets is minder waar. Het starten met vaste voeding kan slaap juist enorm ontregelen. Het lichaam van je kindje is niet gewend aan vaste voeding, en zal daar waarschijnlijk op reageren. Je kindje kan hier best wat ongemak van ervaren in zijn of haar darmen. Omdat de darmen van je kindje erg moeten wennen aan de eerste hapjes kan je het beste tijdens de ochtend of lunch starten met het geven van een oefenhapje. Zo heeft je kindje er ’s nachts in ieder geval zo min mogelijk last van. Geef je kind de eerste hapjes bij voorkeur op een rustig moment van de dag en neem er ruim de tijd voor.

Vaste voeding wordt steeds belangrijker als je je kindje graag wilt laten doorslapen. In onderstaand overzicht geef ik aan hoeveel vaste voedingen en hoeveel melkvoedingen per 24 uur nodig zijn per leeftijd:

Leeftijd Vaste voeding Melkvoeding overdag Melkvoeding ‘s nachts
4/5 maanden Evt. 1 5 1-2
6 maanden 1 5 1-2
7 maanden 2 4 0-1
8 maanden 3 4 0-1
9-12 maanden 3 3-4 0-1
1-2 jaar 3 3 0

Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, dit kan een gezond kindje fysiek aan. Het aantal melkvoedingen overdag is afhankelijk van of je borst- of flesvoeding geeft en hoeveel je kindje in één keer drinkt. Natuurlijk ben je vrij om meer- of minder te geven. Ik wil je hierbij laten zien waar je aan kan denken als het gaat om aantal voedingen. 

Met name tijdens de lunch zijn eiwitten erg belangrijk. Voldoende eiwitten zorgt ervoor dat het suikerniveau in het bloed stabiel blijft. Dit zijn tevens de bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kaas, ei, zuivelproducten, brood en peulvruchten. Ook koolhydraten en vezels zijn belangrijk. Tryptofaan en vitamine B (zoals in kip, noten, bananen, ei, zuivel) stimuleren de hormonen zoals serotonine en melatonine die ondersteuning bieden bij slaap. Vanaf de leeftijd van zes maanden worden deze voedingsstoffen steeds belangrijker.

Op zoek naar meer slaaptips?

Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.

Ik ben Tanja, moeder van Job (5) en Fleur (2). Als gecertificeerd kinderslaapcoach heb ik al meer dan 1575+ gezinnen mogen helpen aan meer slaap met mijn drie-stappen-methode. Bij 96% van de gezinnen is er binnen twee weken een grote verbetering in het slaappatroon te zien, ouders beoordelen mij met een 9.8 op Google Review. Ik help je graag aan meer slaap in jouw gezin!