Tips voor inbakeren
Inbakeren is je baby in een inbakerslaapzak of hydrofiele doek wikkelen. Dit helpt om zich veilig en geborgen te voelen, wat weer helpt bij in- en doorslapen. Er zijn verschillende manieren, je kan allerlei slaapzakken kopen en het is belangrijk dat inbakeren veilig gebeurt. In deze blog geef ik je alle tips om inbakeren te starten, veilig te doen en af te bouwen bij je baby.
Waarom inbakeren
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en aanraking is rustgevend voor baby’s. Vanuit de baarmoeder zijn baby’s een sterke mate van fysieke beperking gewend. Inbakeren zorgt er voor dat dit gevoel uit de baarmoeder wordt nagebootst waardoor baby’s snel tot rust komen. Daarnaast helpt inbakeren voorkomen dat een baby zichzelf per ongeluk wakker slaat. Baby’s kunnen bij in slaap vallen, harde geluiden of bewegingen schrikken waardoor ze hun armen, benen en handen spreiden. Dit wordt ook wel het Moro-reflex of schrik-reflex genoemd. Met inbakeren wordt voorkomen dat er zo’n sterke lichamelijke reactie plaatsvindt.
Wanneer starten
Je kan direct vanaf de geboorte starten met inbakeren. Onrustige baby’s die moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder kunnen snel getroost en gerustgesteld worden door het inbakeren. De meeste ziekenhuizen en kraamhulpen kunnen ondersteunen bij de start van inbakeren. Meestal hebben zij trainingen gevolgd en kennen ze de meeste slaapzakken en veiligheidsvoorschriften.
Inbakeren met een inbakerslaapzak
De makkelijkste manier om in te bakeren is met een inbakerslaapzak. Deze slaapzakken zijn speciaal ontwikkeld om een baby op een veilige en simpele manier in te bakeren. Het is heel persoonlijk wat je fijn vindt en er is dan ook veel verschil in materiaal, techniek en prijs van inbakerslaapzakken. Je vindt op de pagina met aanbevolen producten een overzicht van de inbakerslaapzakken die ik prettig vindt en waarvan ik weet dat ze veilig zijn. Je vindt hier ook een inbakerslaapzak waarbij de armen omhoog liggen in plaats van tegen het lichaam aan. Sommige baby’s vinden hierin meer rust en dat is een kwestie van uitproberen. In de grotere babyzaken kunnen ze goed advies geven over fijne inbakerslaapzakken en de verschillen hierin. Vraag ook eens bij je consultatiebureau of ze daar eventueel inbakerslaapzakken hebben om te proberen of lenen.
Inbakeren met hydrofiele doek
Inbakeren kan je doen met een grote hydrofiele doek. Hierbij volg je onderstaande stappen:
- Vouw de doek tot een driehoek.
- Leg de driehoek met de lange kant naar boven en de punt naar beneden en leg je baby met de schouders ter hoogte van de bovenkant van de doek.
- Leg de linkerarm van je baby recht naast het lichaam. Vouw de linkerkant van de doek over de linkerarm van je baby heen en onder de rechterkant van je baby door. Stop de doek onder de rug van je baby. Let er op dat je dit strak doet, je baby moet de arm niet los kunnen krijgen.
- Leg de rechterarm van je baby recht naast het lichaam. Pak de rechterkant van de doek en trek die strak over je de arm en het lichaam van je baby heen. Haal de doek via de linkerkant onder je baby door. Maak de doek vast door de punt aan de voorkant vast te maken onder de overlap van de doek.
- Let er op dat de benen vrij zijn en je baby zijn/haar benen in kikkerstand kan doen.
Het is heel belangrijk dat de inbakerdoek strak zit zodat je baby zich niet kan losmaken en de doek over zich heen kan trekken. Als je baby ouder en sterker wordt kan het daarom fijner zijn om een inbakerslaapzak te gebruiken.
Voeden
Het is ’s nachts niet nodig om je baby uit de inbakerdoek of -slaapzak te halen voor een voeding. Dat mag natuurlijk wel, maar het is niet noodzakelijk. Je kan er ook voor kiezen om één of beide armen los te halen en de rest te laten zitten. Let er wel op dat je je baby even rechtop houdt na een voeding.
Veiligheid
Het is ontzettend belangrijk dat inbakeren veilig gebeurd. Zorg er voor dat stof niet los kan raken als je baby sterker wordt. Ook mag de inbakerslaapzak niet te groot zijn, dan kan het hoofd van een baby door de halsopening zakken. Leg je baby nooit op de zij of buik te slapen als hij of zij is ingebakerd. Dit is absoluut niet veilig en er is dan een veel grotere kans op wiegendood. Inbakeren mag niet bij koorts of na vaccinaties.
Inbakeren bij de kinderopvang
De meeste kinderopvang organisaties zijn bekend met inbakeren en passen dit toe bij jonge baby’s. Toch zijn er soms nog locaties die omwille van veiligheid niet willen inbakeren. Dat is jammer, want er is inmiddels ontzettend veel bekend over de voordelen hiervan. Probeer met de locatie in gesprek te gaan over de mogelijkheden, eventueel met het ondertekenen van een toestemmingsformulier. Bij het kinderdagverblijf van mijn zoontje is inbakeren gelukkig wel een mogelijkheid, mits ouders daar schriftelijk toestemming voor geven. Er wordt alleen gewerkt met inbakerslaapzakken die je zelf mee geeft, en niet met hydrofiele doeken.
Afbouwen van inbakeren
Het is heel belangrijk om direct met inbakeren te stoppen als je baby gaat rollen. Meestal is dit rond de leeftijd van vier à vijf maanden. Je doet dit cold turkey, dus doet je baby per direct een normale slaapzak aan en stopt met inbakeren. Je kan ter voorbereiding alvast beginnen met rustig afbouwen als je het idee hebt dat je baby bijna gaat rollen. Rustig afbouwen doe je door eerst één arm los te maken voor één a twee nachten en daarna de andere arm voor één a twee nachten. Meestal gaat het heel makkelijk en went een baby snel. Het kan nodig zijn om tijdelijk iets meer fysiek contact te bieden of je baby gerust te stellen. Als je het prettiger vindt om ‘cold turkey’ af te bouwen dan kan dat natuurlijk ook, de meeste baby’s zijn met maximaal drie dagen en nachten gewend. Soms hebben baby’s er zelfs helemaal geen last van omdat het sterke reflex al zoveel minder is dan in de eerste maanden.
Op zoek naar meer slaaptips?
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.