Wel of geen droomvoeding
Misschien heb je wel eens van een droomvoeding gehoord. Het is een melkvoeding die je je kindje slapend geeft voordat je zelf naar bed gaat. De bedoeling is dat je kindje na deze voeding weer een langere tijd gaat slapen zodat je zelf meer rust hebt. Toch lees je overal wisselende verhalen over een droomvoeding. In dit artikel beschrijf ik hoe je een droomvoeding geeft en wat de voor- en nadelen zijn. Natuurlijk geef ik ook antwoord op de veelgestelde vraag: Wel of geen droomvoeding geven?
Wat is een droomvoeding
Als je een jonge baby hebt lees je vast wel eens over een droomvoeding. Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven. Het idee achter een droomvoeding is dat je kindje daarna een langer stuk slaapt zodat je zelf ook wat langer aan één stuk kan slapen. Als je zelf rond 23.00 uur naar bed gaat en je kindje meestal om 00:30 uur wakker wordt kan het idee van langer slapen heel fijn zijn.
Tip: Luister podcast “#75 – De ultieme route naar doorslapen: Tips en Tricks voor een Goede Nacht” om meer te leren over doorslapen. Je luistert de podcast hier.
Wanneer start je met een droomvoeding
Meestal start je met een droomvoeding als het dag- en nachtritme wat meer herkenbaar wordt en je kindje rond 18:00/19:00 uur de laatste voeding krijgt voor de nacht. Dit is meestal rond de leeftijd van drie maanden. Vanaf de leeftijd van zes maanden raad ik je aan om niet meer te starten met een droomvoeding, want vanaf de leeftijd van zes á zeven maanden adviseer ik om sowieso met een droomvoeding te stoppen. Op deze leeftijd wil je alleen nog maar nachtvoedingen geven als het écht nodig is en daarom niet stimuleren dat je kindje ’s nachts voeding krijgt. Vanaf deze leeftijd zal een droomvoeding het ’s nachts wakker worden juist stimuleren. Als je wilt starten met een droomvoeding adviseer ik je om het minimaal 7-10 nachten te proberen om te bepalen of het effect heeft. Na één nacht zal je niet direct effect merken.
Hoe geef je een droomvoeding
Het is belangrijk om een droomvoeding goed te te geven zodat je het resultaat bereikt wat je wilt. Ik leg je graag stap voor stap uit hoe je een droomvoeding geeft.
- Haal je kindje uit bed, houd het zo donker en stil mogelijk. Kleed je kindje niet uit en geef je kindje geen schone luier, tenzij je het idee hebt dat de luier heel vies is.
- Leg je kindje bij jou op schoot en houd de tepel of speen voor de mond van je kindje. Meestal pakt je kindje de speen of tepel vanzelf vanwege het sterke zuigreflex en start je kindje met drinken. Lukt het niet? Probeer dan wat melk op de lippen van je kindje te druppelen.
- Geef je kindje zo veel mogelijk een volledige voeding. De meeste kindjes drinken goed en rustig bij een droomvoeding. Geef je borstvoeding? Dan kan je borstcompressie toepassen om te stimuleren dat je borst goed leeg raakt en je kindje goed drinkt.
- Je kan je kindje even laten boeren, maar het hoeft niet. Als je kindje snel last heeft van krampjes of refluxklachten zou ik je kindje nog minimaal 5 a 10 minuten na het drinken rechtop bij je laten slapen. Je kan eventueel zachtjes over de rug wrijven, maar dat hoeft niet.
- Leg je kindje vervolgens weer in bed zodat hij of zij verder kan slapen.
Voor- en nadelen van droomvoeding
Er zijn ouders die baat hebben bij een droomvoeding. Met name omdat ze zelf rustiger en ontspannen kunnen gaan slapen. Bij sommige kindjes werkt de droomvoeding om een goed en herkenbaar ritme te stimuleren. Kindjes laten vier uur tussen de voedingen waardoor ouders goed kunnen slapen. Toch zijn er ook veel gezinnen waarbij de droomvoeding niet werkt. Kindjes worden dan alsnog twee à drie uur na de droomvoeding wakker en lijken er niet op te reageren. Daarnaast went het lichaam van je kindje aan de voeding, waardoor het op de lange termijn langer zal duren voordat je kindje zonder nachtvoedingen kan. Daarnaast is de vroege avond meestal de diepste slaapfase, dat is zonde om te verstoren. Het past niet bij mijn slaapvisie om een kindje in de diepe slaap wakker te maken.
Mijn ervaring
Wij hebben Job vanaf de leeftijd van vier maanden een droomvoeding gegeven, zelfs met rijstebloem er doorheen om er maar voor te zorgen dat de nachten rustiger werden. Hoewel ik zelf het idee had dat het wat ritme bracht denk ik achteraf dat het alleen maar meer onrust heeft veroorzaakt. Als ik hem op dat punt had laten slapen, dan waren de nachtvoedingen en onrust vast sneller verleden tijd. Ook had hij altijd last van krampjes en onrust. Ik verwarde dat met honger, maar nu weet ik dat dit kwam vanwege de oververmoeidheid en de slaapassociaties die wij in stand hielden. Achteraf zou ik het dus heel anders doen en veel meer aan de slaapbasis werken en niet allerlei middeltjes inzetten om op korte termijn iets te proberen. Nu ik zwanger ben wil ik graag ons kindje in de co-sleeper naast mijn bed houden en zal ik een voeding geven als ze wakker wordt ’s nachts. Geheel op haar eigen tempo.
Conclusie wel of geen droomvoeding
Een droomvoeding geven kan in sommige gevallen goed werken, ouders zijn geruster en er ontstaat een ritme. Geef jij een droomvoeding en gaat dat heel goed? Ga er dan vooral mee door. In mijn werk als slaapcoach werk ik niet met droomvoedingen, tenzij ouders dat heel graag willen. Ik maak liever een persoonlijk plan waarin we bespreken wanneer je wel of geen voeding geeft ’s nachts en ben er voorstander van om je kindje zelf wakker te laten worden voor een voeding. Als je kindje zelf wakker wordt is de voeding vaak beter en ontstaat er op een natuurlijke manier een langere periode tussen voedingen. Dat betekent soms wel dat je tussen 23:00 uur en 7:00 uur alsnog twee voedingen hebt in plaats van één, maar dat deze voedingen ook sneller verdwijnen en af te bouwen zijn.
Behoefte aan meer slaaptips?
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.